Поради для батьків
Шановні батьки!
З 1 січня 2022 року впроваджено нове меню в закладі освіти відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»
Організація здорового харчування школярів
Ми – дорослі, знаємо, що правильне харчування, збалансований і різноманітний раціон, правильна кулінарна обробка продуктів і дотримання санітарних норм при приготуванні їжі є важливими чинниками для людей різного віку. Але коли мова заходить про харчування школярів, необхідно також враховувати особливості, властиві саме цьому віку.
З метою створення умов, сприяючих зміцненню здоров’я, формуванню навиків правильного харчування, пошуку нових форм обслуговування дітей, збільшення обхвату учнів гарячим харчуванням у Ярошівській гімназії були розроблені основні завдання, які висвітлювали наступні питання:
- забезпечення безкоштовним і пільговим харчуванням учнів школи;
• створення сприятливих умов для організації раціонального харчування;
• зміцнення і модернізацію матеріальної бази приміщень харчоблоку школи;
• підвищення культури харчування;
• забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування;
• проведення систематичної роз’яснювальної роботи серед батьків і учнів про необхідність гарячого харчування.
Для здійснення організації гарячого харчування у закладі розроблено
наступні види діяльності:
Види діяльності | Основні заходи | Терміни | Виконавці |
1. Організаційно-аналітична робота: | 1. Нарада заступниках з питань організації і розвитку шкільного харчування | Серпень
| Заступник директора з НВР |
2. Організаційна нарада — оформлення безкоштовного харчування; графік чергувань і обов’язків чергового вчителя | Вересень | Голова комісії школи з харчування, директор | |
3. Нарада класних керівників: «Про отримання учнями сніданків, обідів» | Жовтень | Комісія школи з харчування | |
4. Засідання шкільної комісії з харчування із запрошенням класних керівників 1-9-х класів з питань: — охоплення учнів гарячим харчуванням; — дотримання сан. гігієнічних вимог; — профілактика інфекційних захворювань | Вересень Грудень | ||
5. Організація роботи комісії закладу з харчування | Протягом року | Комісія школи з харчування (учні, педагоги, батьки) | |
6. Здійснення щоденного контролю за роботою столової адміністрацією закладу, проведення цільових тематичних перевірок. | Протягом року | Адміністрація
Комісія колегіуму | |
2. Методичне забезпечення організації гарячого харчування | 1. Організація консультацій для класних керівників 1-4, 5- 7, 8-9 класів: — культура поведінки учнів під час їжі, дотримання санітарно-гігієнічних вимог»; — організація гарячого харчування — застава збереження здоров’я». | Протягом року | Медсестра школи
|
2. Узагальнення і розповсюдження позитивного досвіду питань організації і розвитку шкільного харчування, впровадження нових форм обслуговування учнів | Протягом року | Адміністрація, комісія школи з харчування | |
3. Організація роботи з поліпшення матеріально-технічної бази їдальні, розширенню сфери послуг для учнів і їх батьків | 1. Естетичне оформлення залу їдальні | Серпень | Адміністрація |
4. Робота з виховання культури харчування, пропаганди здорового способу життя серед учнів
| 1. Проведення класних годин з тем: — режим дня і його значення — культура вживання їжі — «Хліб — всьому голова» — гострі кишкові захворювання та їх профілактика | Вересень Жовтень Листопад Грудень
| Класні керівники, медсестра |
2. Гра для учнів початкової школи «Дари золотої осені» | Жовтень | Класні керівники, педагог-організатор
| |
3. Конкурс газет серед учнів 5-9 кл. «Про смачну та здорову їжу» | Листопад | Педагог-організатор
| |
4. Бесіди з учнями 10-11 кл. «Бережи своє здоров’я» | Грудень | Класні керівники Медсестра
| |
5. Конкурс на кращу «Казку про Вітамінчика» | Січень | Класні керівники, заст. дир. з НВР | |
6. Проведення вітамінного ярмарку | Лютий | Вчителі обслуговуючої праці | |
7. Конкурс серед учнів 5-7 класів «Господиня» | Березень | Вчителі обслуговуючої праці | |
8. Анкетування учнів: — шкільне харчування: якість і різноманітність обідів; — За що скажемо кухарям спасибі? | Жовтень Лютий Квітень | Класні керівники, заст. дир. з НВР
| |
5. Робота з виховання культури харчування, пропаганди здорового способу життя серед батьків учнів | 1 . Проведення батьківських зборів за темами: — спільна робота сім’ї і школи з формування здорового способу життя вдома. Харчування учнів; — профілактика шлунково-кишкових захворювань, інфекційних, простудних захворювань; — підсумки медичних оглядів учнів | Жовтень Травень
| Медсестра класні керівники заст. дир. з НВР |
2. Батьківський лекторій «Здоров’я вашої сім’ї» | Лютий | Психолог | |
3. Зустріч лікаря з батьками — «Особиста гігієна дитини» | Квітень | Медсестра, класні керівники |